Fobi

Hvad er fobi?

Fobi er angst rettet mod specifikke ting eller situationer. Som regel er der kraftige fysiske symptomer, når man er i nærheden af det, fobien retter sig imod. Man kan opleve hjertebanken, svimmelhed og i det hele taget intenst ubehag. Tankerne vil ofte dreje sig om at komme væk, og man kan have en forestilling om, at angsten vil blive uudholdelig, hvis man ikke fjerner sig.

Fobi skaber begrænsninger

Man vil derfor typisk prøve at undgå at komme i kontakt med de ting, man har fobi for, og det kan betyde begrænsninger for ens liv. Samtidig kan man bruge megen tid på at bekymre sig for, om man vil opleve angst igen, om andre vil opdage det, og om det vil blive værre. En fobi kan udvikle sig til at være meget begrænsende for ens liv. De valg, man træffer, de steder, man færdes, og det, man gør, kan være påvirket af fobien og af ønsket om at undgå det, man er bange for.

Fobi kan behandles

Kognitiv adfærdsterapi har vist sig effektiv for behandlingen af fobier. Vi arbejder med den opfattelse, der skaber angstreaktionen, og du får redskaber til at se situationen med andre øjne. Samtidig øver vi konkrete måder at dæmpe den fysiske angst, og vi nærmer os meget stille og roligt en vej til at være i de situationer, der før har været svære. Når krop og sind ikke længere går i den automatiske, negative reaktion, kan du blive fri for at have angsten med i dine beslutninger.

Skal jeg så gøre det, jeg er bange for?

Mange med fobi har ikke lyst til at starte behandling, fordi tanken om at skulle møde angsten er så ubehagelig. Men for det første er livet med fobi jo sjældent uden ubehag. Man oplever større eller mindre grader af angst ret ofte (i hvert fald i perioder), og man bruger en del energi på tanker om det, man er bange for.

Og for det andet er det jo ikke sådan, at man skal kastes ud i sin største angst. Man træner langsomt med mindre grader af angstsituationer, og først når man oplever at mestre disse, går man videre til situationer, der er graden sværere. Al træning sker kun med din godkendelse og en klar aftale mellem os. Vi arbejder sammen mod fobien.