Jalousi

Kendetegn ved jalousi

Jalousi er en nagende tvivl, der hele tiden hvisker nye trusler i øret på dig. Du vil måske gerne have tillid til din partner, men tankerne ender på det, der kan true parforholdet og komme mellem jer. Du bliver mistænksom og den opslidende tvivl skaber et ubehag, der kun forsvinder kortvarigt, når du får bevis for, at mistanken var uden grund. Der går ikke længe, før en ny mistanke melder sig og begynder at plage. Det kan være pinefuldt at føle sig afhængig af et andet menneskes kærlighed, og det kan give en uvelkommen følelse af hjælpeløshed. For at håndtere tvivlen og den ubehagelige uvished, kan du føle trang til at kontrollere din partner. Men jo mere, du tjekker og spørger, jo flere ideer får din tvivl, og jo mere risikerer du, at din partner begynder at trække sig og skjule selv helt uskyldige ting for at undgå besvær.

Skamfølelse og selvkritik

Når man ikke har tillid til ens partner, kan alting blive en kilde til mistanke, ubehag, stress og bekymring. Og hvis man oplever at være meget jaloux, har man ofte også en del skamfølelse oveni. Det øger ofte bare jalousien at tænke på, at man selv skal gå og skjule sine følelser og behovet for at få mere klarhed over, hvor partneren står i forhold til en selv. Jalousi kan være udløst af et svigt i parforholdet, men den kan også opstå, uden at der egentlig er nogen ydre anledning til det. Ofte er ens eget selvværd og selvopfattelse en del af problemstillingen; man kan have svært ved at stole på, at man er nok for den anden.

Jalousi kan behandles

Behandlingen af jalousi afhænger meget af den specifikke situation, men generelt handler det om at lære redskaber til at håndtere tvivlstankerne og arbejde på dit selvværd. Du kan lære at ændre den måde, du ser dig selv og din værdi i parforholdet. Samtidig kan det være, at der er behov for tydeligere kommunikation mellem parterne, så der er mere klare linjer og større tryghed.