Generaliseret angst

Angst uden fokus

For nogle er angsten ikke rettet mod noget bestemt. Den opfører sig ikke som hos andre med egentlige angstanfald eller fokuseret på bestemte situationer. Mennesker med generaliseret angst er præget af en mere eller mindre konstant tilstand af anspændthed. De bekymrer sig hele tiden, og deres tanker er ofte fyldt af katastrofescenarier. Hverdagen er en uendelig række af udfordringer og risici, der kan virke uoverkommelige.

Livet med generaliseret angst

At have generaliseret angst kan være som at have en allestedsnærværende baggrund af usikkerhed og anspændthed. Man kan vågne midt om natten i høj angst, uden at vide hvorfor. Dagen kan føles som en lang række svære opgaver, der skal klares, og hvor man bruger energi og tid på at være nervøs, selvom der ikke er nogen åbenlys grund til det. Selv de ting, der ellers ville gøre en glad, er svære at nyde. Det kan nogle gange være sådan, at det netop er de vigtige og kære ting i livet, der er mest bekymring over. Det er opslidende, og det kan være svært at opretholde en normal dagligdag med generaliseret angst.

Du kan få hjælp

Både kognitiv terapi og mindfulness har vist god effekt på generaliseret angst. I behandlingen arbejdes der med at ændre de automatiske tankemønstre for at undgå, at ubevidste fortolkninger sætter gang i katastrofetænkningen. Vi finder handlinger og vaner, der kan give mere robusthed og styrke. Samtidig bruger vi mindfulness og kropsterapi for at skabe effektive måder at bringe sig selv i ro på, sætte stressniveauet ned og regulere følelserne på en god måde.