OCD

At leve med OCD er hårdt arbejde. Tankerne kører ræs i hovedet, og kroppen er anspændt og ængstelig. Der kan være en mere eller mindre konstant forhandling om, hvorvidt man gør tingene rigtigt, om man er sikker på, at man gjorde dem korrekt, og billederne af, hvad der kan gå galt, er aldrig langt væk. Det føles nødvenligt at udføre sine tvangshandlinger og/eller tvangstanker, men når man så har gjort dem, kan man alligevel være usikker, frustreret og selvkritisk. Så kommer impulsen om at tjekke/rette igen. Et eller andet sted ved man godt, at det ikke er nødvendigt, det man gør, men det føles sådan. Det føles, som om det vil være uacceptabelt at lade være, og man kan have en forestilling om, at man vil være plaget af tvivl og ubehag hele dagen, hvis man ikke følger impulsen.

OCD kan overtage livet

OCD kan komme til at kræve meget tid, og det kan være en alvorlig forhindring for ens udfoldelsesmuligheder. Man begynder at tage hensyn til tankerne, når man træffer valg i sin hverdag. Forholdet til andre kan blive påvirket, og det kan blive svært at undgå konflikter. Desuden bliver OCD typisk forværret, når man er stresset eller har det skidt, og det betyder, at netop der, hvor man har brug for alle sine ressourcer, skal man bruge kræfter på at udføre ritualer eller på at kæmpe imod dem.

Du kan gøre noget ved det

OCD kan føles overvældende, og det kan være uoverskueligt at gøre noget ved det. Men der er hjælp at hente. Kognitiv adfærdsterapi har vist sig at have en god effekt på OCD. Kognitiv terapi arbejder med at gøre dig mere bevidst om de tanker, der ligger bag impulserne, og se dem mere nuanceret, så der åbnes for andre måder at opfatte dem på. Ved langsomme og strukturerede øvelser kan OCD’ens krav og impulser bedre modstås, så hverdagen ikke bliver tyranniseret af dem.