Angst

At leve med angst kan være begrænsende og udmattende. Dit liv bliver kapret af kampen for at komme igennem dagen, og du kan komme til at tvivle på, om du nogensinde kan blive ubekymret og fri i dagligdagen. Det vigtigste er, at man kan gøre noget ved angst. Angst er en ‘fejlindlært’ reaktion, og den kan langsomt aflæres, hvis man går ind i situationen på en anden måde. Samtidig handler angstbehandling også om at forstå, at angst er en urgammel forsvarsreaktion, der er skabt for at beskytte dig. Selvom den kan være ubehaglig og upraktisk i vores moderne liv, så er den ikke farlig. Der findes mange forskellige typer angst med forskellig behandlingstilgang.

Fobier er rettet mod specifikke ting eller situationer, hvor man kan opleve intenst ubehag. Man vil prøve at undgå at komme i kontakt med de ting, man har fobi for, og det kan betyde begrænsninger for ens liv. Samtidig kan man bruge megen tid på at bekymre sig for, om man vil opleve angst igen, om andre vil opdage det, og om det vil blive værre.

Hvis man har social angst, kan det at være blandt andre mennesker være udmattende. Oplevelsen af, at andre er opmærksomme på en, kan være stærkt ubehagelig. Ofte er der tanker om, at man virker mærkelig, og at andre mennesker synes dårligt om en. Så man trækker sig i baggrunden eller bliver væk fra sociale sammenhænge. Det forstærker angsten, og det bliver mere og mere svært at komme ud der, hvor der er andre mennesker.